Jak zaplanować swój ogródek warzywny?
Planowanie ogródka warzywnego – co należy zrobić?
Sceptycy…
Sceptycy mają to do siebie, że pojawiają się wszędzie tam, gdzie tylko ich obecność można sobie wyobrazić, albo gdzie – ich zdaniem – ktoś będzie chciał wysłuchać ich opinii.
Wielu sceptyków uważa, że zakładanie ogródków warzywnych nie ma sensu, ponieważ – gdy trwa sezon – warzywa da się kupić zazwyczaj tanio, a poświęcanie czasu i energii na prace pielęgnacyjne na ogródki mijają się z celem, zwłaszcza, że nie mamy pewności czy nasza praca przyniesie jakikolwiek owoc.
Zwolennicy ogródków pokazują sceptykom język. Są zdania, że smak samodzielnie wyhodowanych warzyw nieskalanych przemysłowymi nawozami, pozbawionych chemii, zadbanych i wypielęgnowanych, nie ma sobie równych.
Odpowiednie planowanie = metrowe plony?
Jeśli przed wysadzeniem warzyw odpowiednio zaplanujemy nasz ogród warzywny, z pozornie niedużej przestrzeni o powierzchni kilkudziesięciu metrów kwadratowych jesteśmy w stanie wycisnąć naprawdę obfity warzywny plon!
Jeśli chodzi o grządki, na jednej możemy uprawiać parę gatunków warzyw, a także warzyw i ziół – mają one wzajemnie dobry wpływ na siebie, sa przydatne i pomagają odstraszać szkodniki. Marchew i cebula to przykład warzywnej synergii na grządce – szkodniki marchwii są odstraszane przez zapach cebuli.
Wybierz odpowiednie miejsce
Przy planowaniu ogrodu warzywnego, konieczne będzie wybranie odpowiedniego miejsca. Powinno się to zrobić na samym początku planowania, odpowiednie miejsce będzie nasłonecznione długi i intensywnie. Przełoży się to na szybszy wzrost roślin, zaś warzywa smagane słonecznymi promieniami będą smakować lepiej, a także będą miały więcej witamin.
Rośliny szczególnie wymagające słońca to między innymi szpinak czy sałata liściowa, a także ciepłolubne papryki i pomidory.
Jakość gleby to kolejny istotny czynnik. Zanim założymy ogród warzywny, glebę będzie trzeba wzbogacić w materię organiczną, użyźnić a może i odkwasić. Większość warzyw najlepiej czuje się w glebie o kwasowości między 6 a 7 pH.
Najnowsze komentarze