Jaki jest skład popcornu?
Popcorn znany jest od wieków i od lat stanowi jedną z ulubionych przekąsek dużych i małych łasuchów. W zależności od regionu bywa przyrządzany inaczej. Czy warto go jeść? Czy popcorn jest kaloryczny?
Skąd bierze się popcorn?
Proces powstawania popcornu jest niezmiernie prosty. Wytwarza się go z dokładnie selekcjonowanych ziaren kukurydzy. Najlepsze są oczywiście ziarna z upraw ekologicznych, ze względu na możliwość pozostawania w innych pestycydów. Gotowy produkt tworzy się pod wpływem wysokiej temperatury oraz nagłego obniżenia ciśnienia, dzięki czemu ziarna pęcznieją, a następnie pękają, tworząc charakterystyczne nieregularne, białe kształty.
Popcorn – skład i właściwości
Same ziarna kukurydzy mają sporo wartościowych substancji w swoim składzie. Można w nich znaleźć błonnik, poprawiający pracę układu trawiennego, polifenole, usuwające wolne rodniki, a także mangan, który jest odpowiedzialny za tworzenie kości i tkanki łącznej.
Niestety, zazwyczaj ziarna spożywane są z tuczącymi dodatkami, które sprawiają, że wartość energetyczna jednej porcji może wynosić nawet 500 kcal.
Najnowsze komentarze